Jelenlegi hely

Határtalanul Kárpátalján

A „Nemzeti Összetartozás” - Határtalanul pályázat keretében a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola 18 hetedikes diákja és három kísérő tanára négy napot tölthetett el március 14. és 17. között Kárpátalján. A tanulók az élménydús négy napról témanap keretein belül számoltak be a felsősöknek.
Jártak Rákóczi nyomában, felkeresték azokat a magyar történelmi emlékhelyeket, amelyeket II. Rákóczi Ferenccel, illetve a Rákóczi-féle szabadságharccal kapcsolatosak, és amelyekre magyarként örökké büszkék lehetünk. 


-Utazásunkat alapos felkészülés előzte meg: meglátogattuk a fantasztikus Magyarság Házát Budapesten, információkat gyűjtöttünk a Rákóczi családról, a kapcsolódó történelmi eseményekről és emlékhelyekről – tudtuk meg az egyik kísérőtanártól, Németh Zoltánnétól. 

Témanap az utazásról
Útjuk során örökre a szívükbe zárták Munkács várát, a Vereckei-hágót, Huszt romjait, Ungvárt, a tiszaújlaki Turul-madaras emlékművet, Esze Tamás emléktábláját, a Perényi-kastélyt. Megcsodálták a kanyargó Latorcát is. Többek között a Vereckei-hágón elhelyezték az emlékezés koszorúját, elénekelték a Himnuszt, verset szavaltak. A nemrégiben felavatott Dobó-pincében elmondták a híres egri várkapitány esküjét is. Utolsó napjukon meglátogatták Beregszászon a Rákóczi-Bethlen kastélyt, a Beregszászi Múzeumot. Nemzeti ünnepünket, március 15-ét a Nagydobronyi Református Líceumban együtt ünnepelték a líceum diákjaival és a meghívott vendégekkel. Kitűnő szállásuk volt a Nagydabronyi Református Gyermekotthonban. 
Mint mondták a résztvevők, nagyon jól érezték magukat, s átérezték, hogy „egy vérből” való magyarok vagyunk. Mindkét intézményben átadták a programban résztvevő és az erkeles szülők, osztályok által gyűjtött tárgyi és anyagi adományokat. A négy napban valóban eltűntek a határok.