Jelenlegi hely

Hagyomány és mulatság

A város gasztronómiai rendezvényei között évek óta szerepel a Szent Márton-napi Újbor Ünnepe, kulináris és kulturális élvezeteket nyújtva a hűvös novemberben. Az idei program tegnap este óta várja az Esterházy-kastély udvarába a finom borok, ízletes libacombok és kellemes muzsikák kedvelőit.
A jó hangulatot a Tapolcafői Forrás Népdalkör és a Boglárka Gyermek Néptánccsoport műsora alapozta meg, majd színpadra vonult a Somlót Pártolók Társasága az ünnepélyes megnyitóra.

A rendezvénysátorban összegyűlt vendégeket Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, beszédében felidézve a Szent Márton naphoz kapcsolódó néphagyományokat. Mint mondta, Szent Márton napja a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik, ez a nap a karácsonyt megelőző negyven napos böjt utolsó napja, amikor nagy lakomákat rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven jusson étel az asztalra. Ez a nap volt az elszámolás napja is gazdák és pásztorok között.

Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg a kétnapos rendezvényt

-A népi kultúrában ez volt az utolsó nap, amikor vásárokat, lakomákat rendeztek, aztán következett a csendes adventi várakozás, a karácsonyra való készülődés - elevenítette fel. Hozzátette, libát azért fogyasztottak, mert addigra lehetett jól megtömni, felhizlalni, s ez volt a következő év jólétének záloga is. Innen is ered a mondás, hogy aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. A libacsontból jósoltak is eleink, a téli időjárást tudták megjövendölni a néphit szerint. A bor ugyancsak fontos része volt a novemberi ünnepnek, hiszen ekkorra forrtak ki a nyáron, ősz elején szüretelt szőlőkből készített nedűk.
-Lehet, hogy ennek az volt a legfőbb oka, hogy erre az időre fogyott el az előző évi bor, így nem volt más választás, minthogy az újborból fogyasszanak - jegyezte meg tréfásan Unger Tamás.
Az alpolgármester arról is szólt, érdemes felidézni a régiek szokásait a mai világban is: visszatekinteni a mögöttünk lévő munkával teli időszakra, mulatni a libasültek és jó borok mellett, és advent beköszöntével átélni csendes várakozás időszakát. Megnyitó beszédét egy Észak-mezőségi Márton-napi köszöntővel zárta. Az új borokat Meggyesi Ferenc káplán áldotta meg. Az áldás jókívánság, de több is annál, Istenhez fohászkodunk vele, az Isten közbenjárását kérjük - fogalmazott.

Az újbor megáldása hagyományos része az ünnepnek

-Aki ezt az újbort fogyassza, annak az Isten áldása legyen az életén! Urunk Jézus Krisztus, Szent Márton napjának előestéjén azért jöttünk össze, hogy áldásodat kérjük új borunkra. A bor, a föld termésének és az emberi munkának a gyümölcse, a legnagyobb misztériumnak, a te vérednek is ez a jele. De a bor szimbolizálja mindazt is, ami az életben kellemes: a barátságot, a szerelmet, az igazságot, az örömet és a vidámságot. Áldd meg urunk borunkat, hogy mindnyájunk egészségére váljék, és add, hogy szent neved hívásával, bárki ebből fogyaszt, testének és lelkének javára szolgáljon a te oltalmad alatt.

Három jelölt, három próbatétel

A Márton-napi ünnep hagyományosan bor- és pálinkalovag illetve borbarátok avatásával folytatódott. A Somló és Környéke Borút Egyesület egy bor- és pálinkalovagot és két borbarátot fogadott soraiba az avatóceremónián, melyen Simon János elnök köszöntötte a megjelenteket és mutatta be a három jelöltet: Szaller Zsoltot, Wölfinger Gézát és László Tibort. A jelölteknek elméleti és gyakorlati feladatok teljesítésével kellett igazolniuk érdemességüket: ismerni kellett a Somló zászlós borát, fröccskészítésben való jártasságukról kellett tanúbizonyságot tenni és két pálinka közül ki kellett választani a törkölyt. Szaller Zsolt, Nagygyimót polgármestere, az egyesület újonnan avatott bor- és pálinkalovagja megtiszteltetésnek érzi, hogy e társaság tagjává fogadták, de érzi a felelősséget is, mint mondta, sokat kell tanulnia és borászkodnia. Hírportálunknak elmesélte, nagyon kedves emlékeket őriz gyermekkorából, a nagyszülőknél átélt szüretek idejéből, hiszen a 70-es, 80-as években minden háztartásnak volt szőlőbirtoka, nekik is.

Szaller Zsolt a most avatott bor- és pálinkalovag

-Mára ebből az maradt, hogy megörököltem egy szőlőbirtokot, amit rendbe kell tennem és bizony újra kell kezdenem. Elő kell vennem azt a tudást, amit a nagyszüleim rám hagytak, újra kell csiszolni és újra meg kell tanulni mindent. Szerencsém van, hiszen Nagygyimóton a szőlőhegyen lakom, szomszédaim kitűnő borászok, így lesz kitől tanulnom.
Az egyesület új tagja azt is megosztotta velünk, nincs kedvence, és bár szívesebben iszik pálinkát, mint bort, mindkét italt kedveli és fogyasztja is, ha az alkalom megkívánja. 

A Vadvirág néptánccsoport ezúttal is színvonalas műsorral készült

Az ünnepi program liba napi folklórral folytatódott, a Pápai Vadvirág Néptánc Egyesület és Németh Dénes zenekara különböző magyar tájegységek táncait, muzsikáit felvonultató látványos, pörgős műsorral fokozta a jó hangulatot, őket pedig a Főnix zenekar követte a színpadon.

Sült libacomb - az egyik kedvenc fogás a rendezvényen

A késő estébe nyúló mulatságon a színpadi produkciók mellett sült libacomb, libazsír, libatepertő (libát nem szeretőknek sült kolbász és csirkeragu) és különféle borok, pálinkák gondoskodtak az élvezetekről. A jóféle nedűket négy történelmi borvidék hat pincészete hozta el a kastélyudvarba: a vendégek a somlói mellett, balatoni, tokaji, villányi borokat ízlelhettek meg, de a pálinkát kedvelőknek sem kellett nélkülözniük a különleges ízeket, hiszen tucatnyi hagyományos és különleges gyümölcsből készített pálinka közül választhattak. 
A villányi pincészet ezúttal is széles választékot kínált nemes italaiból: hoztak régi borokat, többéves tölgyfahordós érleléssel, de már az idei termésből készült nedűket is meg lehetett kóstolni.
-Az idei év nagyon jó, nagyszerű évjárat - mondta Kovács Edina, a pincészet munkatársa, sorolva a bemutatott új borokat - hoztunk fehérborból chardonnay ottonelt, egy nagyon zamatos, könnyű rozét és pincészetünk egyik alapborát, a vörös portugiesert. Valamennyit jó szívvel kínáljuk, de a libaételekhez talán a rozé és a siller borok ajánlhatók vagy a nem túl testes vörösborok.

Bőséges a borválaszték a hat pincészet jóvoltából

Nos, ezekből is van bőven az idei kínálatban, így a rendezvényre kilátogatók kedvükre válogathatnak a különböző nedűkből, vagy akár végig is kóstolhatják a teljes repertoárt. A tegnap esti vendégseregben találkoztunk Varga Lászlóval, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatójával és családjával, beszélgetésünk során arra voltunk kíváncsiak, hogy ő, aki nap, mint nap vadakkal foglalkozik, mennyire kedveli a libából készült ételeket és milyen bort fogyaszt hozzá. 

Varga László a somlói borokat kedveli

-Szerintem mindenki számára kedvelt étel a libasült és ilyenkor Márton napján mindenki szívesen fogyasztja, én is. 27 évig a Somló tövében, Devecserben éltem, így a somlói borokat részesítem előnyben. Sikerült szereznem az avatási borból, a juhfarkból, ma este ezt kóstoltam meg - osztotta meg velünk mosolyogva. A vezérigazgató nem véletlenül jutott hozzá az avatáshoz használt nedűhöz, hiszen 2003 óta ő is a borlovagrend tagja, és minden évben érdeklődéssel figyeli, hogy kikkel bővül társaságuk. Varga László egyébként remek programnak tartja az újbor ünnepet a városban, hiszen ez nemcsak a hagyományokat őrzi, hanem a finom ételek és italok mellé a jókedvről is gondoskodik.

Uzsoky András szerint fontosak az ilyen rendezvények a város életében

Hasonló véleményt fogalmazott meg Uzsoky András, a Pápai Hús sertéstenyésztési elnöke, akinek mindennapjai szintén nem a libához, hanem egy másik állathoz kötődnek. Az ő második hazája Bács-Kiskun megye, ami a magyar libatenyésztés központja, így mégiscsak szoros elköteleződése van a Márton-nap jellegzetes állatához. 
-Nagyon szeretem a libamájat, azt bármikor szívesen fogyasztom, természetesen Márton napján is - árulta el, hozzátéve, hogy a libaételhez is szívesen iszik somlói juhfarkot, mert meglátása szerint, a pápaiaknak Pápa környéki bort illik fogyasztaniuk. Az elnök arról is mesélt, baráti társasággal jött el a rendezvényre, nagyszerűen érzik magukat és fontosnak tartják, hogy legyenek ilyen programok, melyek összehozzák a városban élőket, jó hangulatot teremtenek és a szórakozási lehetőség mellett gasztronómiai élvezeteket is nyújtanak.

Vései Zoltánék sült libacombot vacsoráztak és remekül szórakoztak

Vései Zoltán családjával látogatott el a kastélyudvarba, épp végeztek a vacsorával, amikor megszólítottuk őket. A fiatalembertől megtudtuk, gyermekük születése óta nem jártak a rendezvényen, a kicsi azonban már elmúlt két éves, így most már vele együtt érkeztek. Az estét barátokkal, vidám beszélgetéssel, falatozással töltötték. 
-Bármit megeszünk, csak ne mozogjon - válaszolt nevetve arra a kérdésre, hogy mennyire kedvelik a libából készült ételeket, aztán kissé komolyabban hozzátette, szeretik a libasültet, most is azt választottak a kínálatból, és nagyon ízletesnek találták. A borválasztékot csak vacsora után tervezték felfedezni, és somlói juhfarkot mindenképpen készültek inni. 

Baráti találkozások remek helyszíne a Márton-napi rendezvény

A Szent Márton-napi Újbor Ünnepe ma folytatódik, a Liba-Tour többhelyszínes családi vetélkedő már megkezdődött, a résztvevők az Esterházy-kastélyban, a Kékfestő Múzeumban és a Kópévárban vehetnek részt különböző feladatokban, kézműves tevékenységekben; a borházak 16 órakor nyitnak és ekkor kezdődnek a színpadi programok is. A műsorban fellép a Pápai Nyugdíjas Egyesület, a Mihályházi Asszonykórus és Rezeda néptánccsoport, a muzsikát Szórádi Gábor szolgáltatja a borozgatáshoz, 19 órakor a Pankasztik zenekar lép fel, az estét pedig a Trend zenekar bulija zárja majd.