Jelenlegi hely

Gróf Esterházy Károly újra a Fő téren

Mától ismét a Fő téren látható városépítő gróf Esterházy Károly szobra. Marton László szobrászművész alkotását 2000-ben állították fel a Nagytemplom előtt és múlt év áprilisában szállították el a Fő tér rekonstrukciós munkálatok miatt. 

Már akkor is tudott volt, hogy a megújuló téren új helye lesz a szobornak, és ma a terveknek megfelelően a Korvin utca torkolatával szemben, a tér nyugati oldalának központjában elhelyezték az alkotást.

A szobrot egy L alakú posztamensre emelték, melynek másik oldalán a középkori városmagot ábrázoló dombormű kap majd helyet.  Vörös Lászlótól, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, a szobor talapzatául szolgáló tömb gránitkövekből készült posztamens már tavaly elkészült a téren, az alkotást pedig eddig szakszerűen becsomagolva raktározták. Az új helyen a szokott módon rögzítették a szobrot, vagyis a fém talapzatot olyan ragasztóval illesztették a posztamenshez, ami nem bontható.
A cégvezető arról is szólt, a korcsolyapályánál is dolgoznak a következő napokban, a jég felolvadását követően már letakarították a szennyeződéseket a területről és megkezdték a berendezés téli üzemmód utáni átvizsgálását. Az észlelt hibákat kijavítják, elvégzik a rendszer finomhangolását és még egyszer elindítják a hűtőberendezést ellenőrzésként, mielőtt elszállítják a térről.
A tavasz beálltával az ősszel ültetett növényzetet is ellenőrzik, és bár az idei télen fagyveszélynek nem nagyon voltak kitéve a növények, a száraz tél miatt növénypusztulás azért előfordulhatott. A szükséges növénycseréket, pótlásokat elvégzik a következő időszakban, a tér déli oldalára tervezett dézsás növényeket pedig már a jövő héten a helyszínre szállítják.