Jelenlegi hely

Gazdag programkínálat a Múzeumok Őszi Fesztiválján a pápai múzeumban

A pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum a közeljövőben gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket, melyről sajtótájékoztató keretein belül tájékoztatták a média munkatársait.


A programon dr. Nagy L. István igazgató a Múzeumok Őszi Fesztiváljára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, tizedik éve csatlakoznak az országos rendezvénysorozathoz. A programsorozat főszervezője Mészárosné Varga Veronika, akitől megtudtuk, hét különböző programelemet kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.
-Szeptember 30-án, szombaton 14 órától a Fő térre invitáljuk az érdeklődőket a családi napra, ahol lesz középkori szerencsejáték, kincskeresés, kézműves foglalkozás lovagi torna és élő kiállítás is. Emellett mini régészeti kiállítás és nyomdázás is várja az érdeklődőket. A múzeumi játszótéren a Pápai Barokk Egyesület és a Brezza d' Barocco is bemutatkozik. Ha az időjárás nem lenne kegyes, akkor október 7-én tartjuk meg a rendezvényt. Este 19 órától Csukárdi Sándorral, ezúttal, mint íróval találkozhat a közönség, aki könyvét mutatja be, a Szó és Kép Színpad közreműködésével. Ezen a napon megnyílik a lójárgányos mángorló helyiség is a látogatók előtt, Pincétől a padlásig elnevezéssel, megtekinthető az évtizede elzárt lójárgányos mángorló és a szárítópadlás is. Ezen a napon ingyenesen látogatható a múzeum – mondta Mészárosné Varga Veronika, majd hozzátette, október 7-én 10 órától Bringázz a régésszel címmel a járás legkiemelkedőbb lelőhelyeit tekinthetik meg korosztálytól függetlenül a résztvevők. Október 7-én délután kékfestő mesterek, Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt mutatkoznak majd be – emelte ki a szervező. 
-Tervezünk szakmai programot is, az Óvodapedagógusok Napját és a Tanárok Éjszakáját, ahol a bemutatjuk a múzeumot, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Az előbbit a járás óvónőinek október 6-ra szervezzük, az utóbbit pedig a város tanárainak október 27-ére – tette hozzá a szervező. Nagyon fontos, hogy a diákok iskolai rendszerben is találkozzanak a múzeummal. A múzeumi órákat muzeológusok tartják. 
Mészárosné Varga Veronika elmondta, elkészült az idei évre a múzeumi foglalkoztató prospektus, amelyben az egyes foglalkozásokról található rövid leírás. A tavalyi évhez képest újabb foglalkozások is bekerültek a széles kínálatba, így Erzsébet táborok programjainak megszervezését is vállalják. A múzeumpedagógiai foglalkozások óvodás kortól egészen középiskolás korosztályig szól. December 31-ig tart a múzeumpedagógiai akció, amikor hat foglalkozásból az iskola választ ötöt, akkor kedvezményben részesülnek a tanulók. Nagy örömükre, erre sok intézmény jelentkezett már. 
A rendezvényekről bővebb információ az intézmény honlapján és Facebook oldalán található. A programokra a belépés ingyenes, szeretettel várnak minden érdeklődőt a szervezők.