Jelenlegi hely

Folytatódik a párbeszéd a gazdaság élénkítése érdekében

Folytatódik a párbeszéd a helyi gazdasági szereplők, az önkormányzat és a Pápán települt katonai szervezetek között. Júniusban a MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont annak a tanácskozásnak, melynek célja a résztvevők közötti gazdasági együttműködés lehetőségeinek megvitatása volt.

Az információcsere és a párbeszéd elindult, a tanácskozás következő helyszínéül a Pápai Hús 1913. Kft-re esett a választás. 
A programon Áldozó Tamás polgármester azt hangsúlyozta, rendkívüli helyzetnek számít, hogy egy városnak húsüzeme van, hiszen az önkormányzat nem tulajdonosként kíván részt venni a helyi gazdaságban, mint inkább közreműködőként, koordinátorként, szabályalkotóként és természetesen adószedőként. A városvezető hozzátette, a jövőben is folytatódik az a párbeszéd az önkormányzat és a helyi munkáltatók, vállalkozások között, mely a gazdaság élénkítését, fejlődését szolgálja. Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki Wiek Noldusnak, a Nato Légiszállítást Kezelő Programiroda vezetőjének a helyi gazdaság élénkítése érdekében tett lépéseiért, hiszen ő volt az, aki lelkesen közreműködött a tanácskozássorozat létrejöttében. 
Wiek Noldus elmondta, a júniusi tanácskozás óta eredményekről számolhatnak be. Ilyen például a Pannon Egyetemmel körvonalazódó együttműködés, melynek keretében a hallgatók és az oktatók részvételével elkészül egy tanulmány. A projektből mindkét fél profitálhat – fogalmazott a programiroda vezetője. 
A tanácskozáson Unger Tamás alpolgármester ismertette a gazdaságfejlesztési stratégia megvalósításának lépéseit, azokat a megoldási javaslatokat, melyek a helyzetelemzésben felmerült problémákat igyekeznek kezelni, legyen szó a kis-és középvállalkozások, a nagyfoglalkoztatók, a munkaerőpiac, az oktatás és szakképzés, az infrastruktúra, a gazdasági szereplők közötti információáramlás területéről. 
Az alpolgármester elmondta, a múlt heti szakképzési fórum már nevezhető az stratégia megvalósításához vezető első lépésnek, hiszen az önkormányzat vállalta, hogy a szakképzésbe belépő tanulók számának növelését igyekszik elősegíteni. A fórumot követően folytatódik a konzultációsorozat azokkal az oktatás és szakképzés területén jártas szakemberekkel, akik részt vettek a múlt heti programon – tudtuk meg a városvezetőtől. 
Unger Tamás beszélt arról is, az önkormányzat célja, hogy az álláskeresők között növekedjen a szakképzett munkaerő, ennek érdekében képzéseket szerveznének a szakképző intézmények és a munkaügyi központ bevonásával. A fekete munka visszaszorítására pedig felvilágosító előadássorozatokat indítanak, melyben a bejelentett munkahelyek előnyeiről tájékoztatnák a munkavállalókat. 
Az alpolgármester kiemelte azt is, bár az önkormányzat mozgástere kicsi, mégis várják a helyi gazdasági szereplők részéről érkező észrevételeket, a problémák megfogalmazását, hiszen koordinátorként viszont állnak a vállalkozások rendelkezésére. Az információk összegyűjtésével, tematizálásával, a vállalkozások közötti információs csatornák megteremtésével a helyi gazdasági szereplők segítségére lehet az önkormányzat – derült ki a programon. 
A tanácskozáson a házigazda Pápai Hús 1913 Kft. múltjáról, jelenlegi helyzetéről és jövőbeli gazdasági stratégiájáról is hallhattak a résztvevők. Uzsoky András, a húsüzem ügyvezető igazgatója elmondta, az év második felében megkezdték a vállalat humánpolitikai átalakításait, új kereskedelmi struktúrát alakítottak ki, új exportpiacok felé nyitnak, rangos kiállításokon vesznek részt, a termékportfóliót pedig a profitorientáltság mentén kell kialakítani. Uzsoky András leszögezte, az átszervezéssel cég eredményes működése reális cél a húsüzem tekintetében.