Jelenlegi hely

Fényárban úszik a Nagytemplom

Akik az elmúlt napokban sötétedéskor jártak a belvárosban már láthatták a Fő tér díszvilágítását. A kivitelezők múlt csütörtökön este állították be a reflektorokat, melyek a Nagytemplom épületét és a jégpályát borítják fénybe. Az esti pompáról negyvennégy reflektor gondoskodik, ebből huszonhat a keskenysugárzó és tizennyolc a szélessugárzó, ezek fehér és sárga fénye világítja meg a belváros emblematikus épületét és a megújuló teret.

 A tér teljes területének közvilágításáról egyébként negyvenkét új kandeláber gondoskodik, melyeknek utolsó darabjait szintén a múlt héten állították fel az építők és ezzel egyidőben a régi oszlopokat el is távolították a helyükről.
A díszvilágítás mellett a tér északi oldalán futó utak is elkészültek az elmúlt napokban. A járdák burkolását szinte teljesen befejezték a kivitelezők, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola mellettit meg is nyitották a járókelők előtt a Gróf út mentén, és teljesen elkészült a Szent István úti, kastélykert menti járdaszakasz is. Az útpályák aszfaltozása megtörtént, az aszfaltos felület és a gránitkő burkolatok csatlakozását kialakították és a terület nagy részét megnyitották – egyelőre csak - a járókelők előtt. A tér egyre rendezettebb képet mutat, a zöld szigetek területét földdel feltöltötték, a maradék burkolóköveket pedig elszállították az építők.
Munka azonban még mindig van a közel tizenhatezer négyzetméteres téren. A jégpálya burkolása és fugázása mellett a tér mintegy hatezer négyzetméteres – gyalogos közlekedést szolgáló - felületén kezdődött meg és folytatódik majd még a fugázás. Erre a területre speciális műgyantás fuga kerül, mely részben vízáteresztő, így biztosítja, hogy a tér növényzete természetes csapadékhoz is jusson és megőrzi az altalaj nedvességtartalmát. A műgyantás fugázóanyag impregnálja is a burkolóköveket és mélyebb, tónusosabb, melegebb színárnyalatot kölcsönöz a gránitnak. A munkálatokat a Plébániasoron kezdték meg, a múlt héten a Fő utca felé haladva vontak be újabb területeket a fugázásba.