Jelenlegi hely

Felhagyott ipari-szolgáltató peremterület környezeti rehabilitációja

 

Felhagyott ipar-szolgáltató peremterület környezeti rehabilitációja 

A projekt azonosítószáma: 
TOP-2.1.1-15-VE1-2016-00002
 
Kedvezményezett: 
Pápa Város Önkormányzata (8500 Pápa, Fő u. 5.)

Elnyert támogatás összege: 1 758 000 000 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt kezdete: 2017. szeptember 1.

Projekt tervezett befejezése: 2020. augusztus 31.

Projekt tartalma:

Pápa Város Önkormányzata 1 milliárd 758 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a barnamezős területek rehabilitációját célzó pályázati kiírásra benyújtott pályázatával, mellyel a Téglagyári út menti rendezetlen terület, valamint a Schwenczel–rét egy része válik a város értékes, a nagyközönség számára is használható, rekreációs célokat szolgáló területévé.

A Vaszari út és Téglagyári út közötti terület rehabilitációja a nemzeti, megyei, járási és települési stratégiáknak is része, a tervezett beruházás illeszkedik Pápa Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájához, növelheti a gazdasági aktivitást és a foglalkoztatottságot, erősíti a terület turisztikai vonzerejét, hozzájárul az egységes városkép kialakításához és a jelenleg alulhasznosított barnamezős terület értékének jelentős növekedéséhez.

A projekt két beavatkozási terület rehabilitációját teszi lehetővé:

·Schwenczel-rét

Régi gazdasági épületek maradványai találhatók jelenleg a sűrű, gondozatlan növényzettel benőtt területen. A 30 ezer négyzetméteres réten megoldatlan a csapadékvíz elvezetése, problémát okoz a magas talajvíz és az elhanyagolt növényzet. A projekt a terület 18 ezer négyzetméternyi felületét érinti, keretében a keletkező csapadékvizek kezelésére záportározó, vagyis látványtó létesül (stégekkel, híddal), mely nemcsak a csapadékvíz-elvezetési problémákat oldja meg a lefolyástalan területen, hanem szabadidős tevékenységekre is lehetőséget biztosít. Ezzel együtt a növényzet rendezése, parkosítása is megtörténik a hozzá tartozó gyalogutak kialakításával, padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók telepítésével, közvilágítás rendszerének kiépítésével és ivókút létesítésével. A gyermekek számára épülő játszótér további lehetőséget kínál a szabadidő eltöltésére, a tervezett tanösvény pedig a Schwenczel-rét történetét mutatja be a látogatóknak.

·Téglagyári út környéke

A Téglagyári út páratlan oldalán jelenleg használaton kívüli, leromlott állagú lakó- és mezőgazdasági épületek találhatók, elhanyagolt, elgyomosodott növényzetben. A terület rendkívül gondozatlan állapotot mutat, annak ellenére, hogy turisztikai szempontból értékes létesítmények (Várkertfürdő, Termál Kemping) szomszédságában helyezkedik el. Ennek a területnek a rehabilitációja során a régi épületeket lebontják, és sport parkot létesítenek, mely a versenysportot éppúgy szolgálni kívánja, mint a tömegsportot, szabadidős tevékenységeket. Mindemellett a zöldfelületek rendezésével, növények telepítésével a város rendezett zöld területeinek mértéke is jelentősen megnövekszik.

Az önkormányzati tulajdonú egykori gázcseretelep épületének lebontását követően közel 2000 négyzetméteres kerítéssel körbezárt kutyafuttató épül agility eszközökkel. A létesítmény hiánypótló a városban, hiszen hasonló jellegű kutyatréning pálya nincs a településen. Ezen túl park, emlékhely és kiülő kialakítását tartalmazzák a tervek.

A volt magtár helyén a sporttevékenységeket kiszolgáló funkciók számára létesül egy központi épület. Itt alakítják ki a tekecsarnokot, itt kapnak helyet az öltözők, mosdók, de ez az épület adhat helyet a vendéglátó egységnek, közösségi térnek, irodáknak és egyéb kiszolgáló helyiségeknek is.

A sport parkban számos szabadidős és sporttevékenységre lesz lehetősége a városban élőknek és az idelátogatóknak. A sportcentrumban a legkorszerűbb technikával felszerelt atlétikai pálya épül lelátóval, a skate pályát deszkások, korisok, biciklisek, snake-boardosok és rolleresek használhatják majd, a kültéri fitness park pedig főként a felnőttek számára nyújt sportolási lehetőséget. Ezen túl teniszpálya és fedett tekepálya épül, valamint streetball pályát alakítanak ki. A létesítmény megközelítésére a Téglagyári út állapotát is rendezik, parkolókat létesítenek, a projekt keretében kiépítik a csapadékvíz elvezető- rendszert, a megfelelő közvilágítást és rendezik a zöldfelületeket.

 

Tanulmányterv