Jelenlegi hely

Előreláthatólag 2013 júniusában elkészül a felújított Fő tér – Közmeghallgatás a Városházán

Bízom benne, hogy 2013 júniusában végzünk a Fő tér teljes felújításával – fogalmazott Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője, aki Pápa Város Önkormányzata közmeghallgatásának keretében tartott tájékoztatót a belváros rekonstrukciójáról.


A rendezvény impozáns környezetben, a régi-új Városháza aulájában zajlott, ahol az esetleges előzetes aggályokhoz képes szép számban jelentek meg az érdeklődők. Az eseményt megelőzően a jelenlévők megtekinthették a korábban a Polgármesteri Hivatal B épületének nevezett létesítmény felújított tereit. A közmeghallgatás elején dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd néhány mondatban bemutatta a felújított régi-új Városházát. Kiemelte, az épületet nem csak városházaként használják majd, hanem többek között megnyitják azt a kisebb-nagyobb civil szervezetek előtt is.

Ezt követően Németh Tamás ismertette a Fő tér-projektet a pályázat beadásától kezdve a régészeti ásatásokon keresztül egészen a jelenleg is zajló munkálatokig. – 2008 júniusában nyújtottuk be a pályázatunkat a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz, majd 2010 októberében kötöttünk támogatási szerződést a pályázat gazdájával. A projekt tervezett összköltsége közel 1,9 milliárd forint, ebből a támogatás mértéke közel 1,4 milliárd forint, míg a saját forrás meghaladja az ötszáz millió forintot. Tehát a támogatási arány közel 73 százalékot jelent. A projekt három fő elemből áll: a Fő tér közterületi rehabilitációjából, a Fő utca 5., 7., 9. számú épületnek a teljes rekonstrukciójából, valamint a Deák Ferenc utcai moziépület homlokzatának és előcsarnokának a felújításából – foglalta össze hírportálunknak a nagyszabású beruházás első lépéseit a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője.
Mint mondta, a terület régészeti érintettsége előrelátható volt, ezért régészeti feltárásokat kellett végezni a Fő téren. Ezek a munkálatok két ütemben zajlottak, és ennek eredményeképpen a szakemberek tisztázták a terület régészeti érintettségét, majd elvégezték a szükséges tervmódosításokat. – Ez alapján indult meg a kivitelezés, ami a területen a teljes közműhálózat rekonstrukcióját, a térvilágítás kiépítését, valamint a belvárosi térfigyelő kamerarendszer bővítését jelenti. Emellett a projekt magában foglalja a közterületi burkolatok teljes körű rekonstrukcióját, illetve szökőkutak építését, zöld területek létesítését, és utcabútorok elhelyezését. Továbbá a szelektív hulladékgyűjtés is megvalósul a Fő téren, ahol úgy lettek kialakítva a közlekedési felületek, hogy biztosítva legyen a teljes körű akadálymentesítés. Összesen 13.200 négyzetméter gránitburkolat épül a Fő téren, jelenleg körülbelül 10 százaléknál tart a burkolt felület nagysága. Bízom benne, hogy 2013 júniusában végzünk a Fő tér teljes felújításával – tekintett előre az építési szakember.
Németh Tamás kérdésünkre megerősítette, a beruházás csúszása elsősorban az ásatásoknak volt köszönhető. – A régészeti munkák tovább tartottak a vártnál, ezért kis mértékben át kellett ütemezni a terveket. Ugyan csúszott a projekt, de mindenképpen megérte elvégezni a régészeti feltárásokat, hiszen rengeteg olyan lelet került elő a múltból, ami gazdagítja a város történelmét. Hozzáteszem, az ásatások kötelező jelleg mellett a város is fontosnak ítélte a régészeti munkák elvégzését. Most már nem látunk olyan elemét a beruházásnak, ami a határidő felülírását vonná maga után. Ahol közművet kell építenünk, ott elvégeztük a szükséges feltárási munkákat, és már nem várható csúszást eredményező kellemetlen meglepetés – hangsúlyozta a közmeghallgatás előadója, majd elmondta, reményeink szerint a fejlesztéseknek köszönhetően Pápa városa a térség egyik kiemelkedő turisztikai központjává válik.

Németh Tamás prezentációja után dr. Áldozó Tamás polgármester válaszolt a felmerülő kérdésekre. Elsőnek Süle Zsolt tett fel kérdéseket a témával kapcsolatban, a felszólaló elsősorban a Fő teret érintő rekonstrukció csúszásának okai, illetve lehetséges anyagi következményei felől érdeklődött. A város első embere válaszában kitért rá, tisztában voltak vele, hogy a Fő téren leletek fognak előkerülni, de azt nem tudhatták, mennyi és milyen fontosságú felfedezésre számíthatnak. A polgármester a határidő eltolódását eredményező egyéb, nem várt problémák között említette például a feltárt, nem megfelelő szennyvízelvezető-rendszert is. (A munkálatok csúszásának többi okára Németh Tamás kitért az előadásában.) Az anyagiakkal kapcsolatosan dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a város eddig minden számláját pontosan fizette az építkezés során, és a továbbiakban nem kívánnak hitelfelvétellel élni, mivel erre nincs szükség.

Orbán Imre, a Jobbik pápai elnöke egyebek mellett hangot adott álláspontjának, miszerint a Fő tér rekonstrukcióját a Nagytemplommal kellett volna kezdeni, továbbá az Esterházy-kastélyt érintő felújítás költségvetéséről érdeklődött. A felszólalással kapcsolatban a polgármester elmondta, a katolikus egyház képviselőivel december 8-án látogatást tesznek az illetékes államtitkárnál, és reményeink szerint ezt követően jó hírekkel tudnak majd szolgálni a Nagytemplom sürgető felújításával kapcsolatban. Dr. Áldozó Tamás véleménye szerint, ha a templom sok százmillió forintba kerülő komplex felújítására nem is, de a homlokzat és a tetőszerkezet rekonstrukciójára meglesz a lehetőség. A városvezető tájékoztatást adott a kastély-projektről is, aminek közel 1,9 milliárd forint az összköltsége, ebből pedig 296 millió forint az önrész. A csaknem kétmilliárd forint az Esterházy-kastély főépületének rekonstrukcióját teszi lehetővé.

Dr. Hermann István önkormányzati képviselő a Fő tér egy kisebb villamosság-technikai kérdése iránt érdeklődött, megnyugtató választ pedig Németh Tamástól kapott. Végül Zsuppán István felhívta rá a jelenlévők figyelmét, hogy a régi-új Városháza pincéje 1945 után gyűjtőfogházként működött, ahonnét számos pápait szállítottak szibériai munkaszolgálatra – közülük sokan sosem térhettek haza. Zsuppán István szeretné, ha a deportáltak emléktáblát kapnának az épületben. Dr. Áldozó Tamás az emléktábla-állítás folyamatát ismertetve elmondta, megfelelő előkészítés után a helyismerettel rendelkező szakemberek összeülnek, majd javaslatot tesznek egy-egy emléktáblára. A polgármester egyébként megfontolandónak tartja Zsuppán István kezdeményezését.

Zárszóként dr. Áldozó Tamás kiemelte, az elkövetkezendőkben sokat és sokszor beszélünk majd még a Fő tér rekonstrukciójáról. Hozzáfűzte, a beruházással kapcsolatban jóindulatú maflaságok, illetve rosszindulatú rágalmak keringenek a közbeszédben, azonban a városnak nincsen takargatnivalója, ezért bárhol és bármikor hajlandó nyíltan, szemtől szemben beszélni a témáról. 

(forrás: papa-ma.hu)