Jelenlegi hely

Elektromos autótöltő állomás épül Pápán

A közeljövőben Pápán is lesz elektromos autótöltő állomás az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester. A Nemzetgazdasági Minisztérium még múlt évben jelentette meg a pályázati kiírást a 15 ezer fő lakosságszámot meghaladó önkormányzatok részére a töltőállomások létesítésére a Jedlik Ányos Terv keretében, erre nyújtott be pályázatot a város.

A 100 százalék támogatási intenzitású projekt a település nagyságától függően adott lehetőséget a különböző teljesítményű töltőoszlopok telepítésére, Pápa városában két „A” típusú (6 óra alatt biztosítja a töltési teljesítményt) és egy „C” típusú (1 óra alatt biztosítja a töltési teljesítményt) töltőoszlop létesülhet a projekt keretében.

-8 millió 152 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a város a beruházás megvalósítására a múlt hét végén megkapott értesítés szerint – közölte a városvezető. A pályázati támogatás fedezi a három töltőoszlop beszerzését és telepítését, a villamoshálózati csatlakozás díját és a töltőhely kialakításához kapcsolódó költségeket, így a táblák kihelyezését, parkolók kijelölését és felfestését is.
Egyelőre támogatási szerződés tervezetet még nem kapott a város, a szerződés aláírását követően kezdődhet meg a töltőpont tervezése és kivitelezése, mely várhatóan fél évet vesz igénybe.


A várkerti parkolóban lesz az elektromos autók töltőpontja

Ez egy új korszak szimbolikus kezdetét jelenti – fogalmazott a polgármester, felidézve a múltat.
– Az első töltőállomás 1925 decemberében kezdett el működni Pápán a Március 15. téren. Az egy mobil töltőállomás volt, a Shell-el kötött szerződésnek köszönhetően. A mobilitás azt jelentette, hogy estére betolták a boltba, nehogy éjszaka kár érje, vagy balesetet okozzon. 92 év telt el azóta, hogy egy új korszak kezdődjön, én remélem, ez valóban korszaknyitány lesz és az elektromos autók elterjedésével természetessé fog válni, hogy itt Pápán és az országban is egyre több ilyen töltőállomás létesül.

Mint megtudtuk, az önkormányzat tavaly szeptemberben módosította a parkolási rendre vonatkozó rendeletét, eszerint a zöld rendszámos autók ingyen parkolhatnak a városban a fizetős parkolókban is. Pápán egyelőre néhány elektromos autó van mindössze, de számuk várhatóan egyre inkább növekszik majd.