Jelenlegi hely

Bemutatták az új Perutz Stadion látványterveit

A Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében az elkövetkező időszakban országszerte a tervek szerint 26 labdarúgó-létesítményt rekonstruálnak. A kormány által beterjesztett javaslat 12 milliárd forintot szán a program megvalósítására, a projektből természetesen a vidéki labdarúgóközpontok sem maradnak ki, többek között megszépül a székesfehérvári, a szombathelyi, a pécsi, a zalaegerszegi és a pápai Perutz Stadion is.

Az év elejére elkészültek a kiviteli tervek, így ha minden a tervezetteknek megfelelően alakul és sikeres lesz a közbeszerzés, nyáron megkezdődhetnek a munkálatok. Az impozáns tervrajzokat pénteken délután ismertette dr. Áldozó Tamás a sajtó képviselőivel. A polgármester elmondta, a tervezet alapján a stadion korszerűsítésére 746 millió 137 ezer forint jut, az előkészítési költségek közel 54 millió forintot tesznek ki. 
- A mostani felújításnak nem volt célja, hogy tovább bővítsük a stadion befogadóképességét, hiszen ez a pálya ebben a városban ebben a méretben eddig is tökéletesen megfelelt. A célunk az, hogy a sporttelep a nézők és játékosok számára sokkal komfortosabb, korszerűbb és biztonságosabb legyen. Az építési engedélyi kérelemig hosszú út vezetett, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség folyamatosan változó előírásainak figyelembe vételével szakmai programot kellett egyeztetni, majd az elkészült építési tervet az illetékes hatóságok felé idén január elején be is kellett adni.

A stadion fejlesztése során a meglévő létesítmények felújítására, korszerűsítésére, bővítésére és új létesítmények építésére kerül sor. A polgármester sorra vette a fejlesztés elemeit.

- Az egyik legfontosabb projekt az új székház felépítése, ahol a Lombard Pápa kap helyet. A hazai kislelátó a fejlesztés során elbontásra kerül, helyén az új székházzal együtt, új, teljes egészében fedett lelátó épül, mely – szemben a mostani 350-nel - 820 férőhelyes lesz. Az új székházban hazai, vendég és játékvezetői öltözők, szertár, dopping szoba, irodák, sajtószoba, VIP páholyok, MIX zóna, ellenőri helyiség készül. Az új lelátó alatt a nézők gyors kiszolgálását biztosító büfé és mellékhelyiség is lesz. A most részben fedett nagylelátót teljes egészében lefedjük és a becsapó eső ellen is lesz védelem a nézők számára. A 2002-ben elkészült centerpálya gyepszőnyege elöregedett, cserére szorul. A cserével egyidőben az MLSZ előírásainak megfelelően biztosítjuk a centerpálya fűtésének lehetőségét, melyet a nagylelátó alatt építendő kazánházban elhelyezett faaprítékos kazánnal illetve a rendelkezésre álló elfolyó termálvíz továbbfűtésére kialakítandó hőszivattyúk beépítésével biztosítjuk. Jóval barátságosabb körülmények fogadják a hozzánk látogató vendégszurkolókat is. A meglévő mobil vendéglelátó helyén új, ülőhelyekkel rendelkező fix vendéglelátó építését tervezzük, melyhez az elbontásra kerülő kislelátó vasbeton paneljeit használjuk fel. A mostani vendégszektor mobillelátóját a műfüves pálya mellé telepítjük át, hogy az utánpótlás mérkőzésekre érkező hazai és vendégszurkolók is megfelelő körülmények között buzdíthassák a fiatalokat. 

A most meglévő klubházat a Pápai Egyesített Labdarúgó Club használja majd, ezt az épületet is korszerűsítik, hiszen az öltözőkhöz tartozó vizesblokkok elöregedtek, felújításra szorulnak. A korábban beépített részben fix nyílászárók miatt nem megoldott a páraelvezetés sem, ennek megoldása érdekében új nyílászárókat építenek ki. Jó hír a drukkerek számára, hogy a felújítandó székház déli részére kerül egy 6x4 méteres eredményjelző, mely a mostaninál jóval informatívabb és átláthatóbb lesz. Tovább növeli a komfortérzetet, hogy a Várkertfürdő felől megépül a kerítés, és a kerítés melletti területen illetve a vendégszektor és az új edzőpálya közötti területen, valamint az új székház mögötti részen új parkolókat alakítanak ki, ami azt jelenti, hogy lényegesen meg fog nőni a parkolóhelyek száma. 
Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a beruházás 100 százalékban állami finanszírozásból valósul meg, a munkálatok optimális esetben nyáron kezdődnek, és amennyiben az engedélyeztetési és közbeszerzési eljárás nem húzódik el, még idén be is fejeződnek.