Jelenlegi hely

A belvárosban folytatódik a járdafelújítás

A Kilencedik utcai járdaépítés után hétfőn újabb járdaszakasz megújításába kezdett a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft.: a Széchenyi utca és a Gyurátz Ferenc utca páratan oldalának egy szakasza kap jó minőségű, új gyalogosfelületet. Ez az első olyan járdaépítés, mely a közvetlen belvárost érinti. A beruházás indokoltsága nem kérdés, hiszen nagyon rossz minőségű aszfaltburkolaton közlekednek most a gyalogosok.
Ez a járdaszakasz is megérett a felújításra

Áldozó Tamás polgármester a helyszínen emlékeztetett, a város több pontján zajlott már járdafelújítás az elmúlt két évben, azóta egy-egy városrészen több utcában is új gyalogosfelület áll a közlekedők rendelkezésére. Ilyen a Tókert, a Téglagyári és Vaszari út közötti terület, a Bocsor utca környéke és a Kmetty és Czuczor utca, a cél pedig az, hogy egyenletesen a város minden területén előrehaladjanak ezekkel a munkákkal.
-Most a legszűkebben vett belváros első járdaépítése kezdődött meg, a Széchenyi utca és a Gyurátz Ferenc utca egy részén dolgoznak a kivitelezők, de tudjuk, hogy a közvetlen környéken is sok a feladat, hiszen a Zimmermann utca és a Széchenyi utca további része is felújításra szorul – mondta el a városvezető. A belvárosi beruházások jellemző tulajdonsága, hogy ezek érintik leginkább a közlekedést, ezért igyekeznek nyáron végezni a munkákat, mert ilyenkor az iskolai, intézményi forgalom kisebb – tette hozzá. Ennek ellenére félpályás útlezárás szükséges ahhoz, hogy a munkagépekkel zavartalanul tudjanak dolgozni, így hétfő óta a Március 15. térről nem lehet jobbra kanyarodni a Széchenyi utcára a munkálatok befejezéséig, ami augusztus végére várható. 


Rádi Róbert, a kivitelező cég ügyvezetője és Áldozó Tamás polgármester a helyszínen 

De nem csak nagy forgalom miatt igényel különös körültekintést a mostani munka, hanem azért is, mert rendkívül sok közmű van az építési terület alatt – ezt már Rádi Róbert, a kivitelező cég ügyvezetője mondta el a fejlesztésről. Emiatt nagyon sok bontási munkát kézi erővel kell elvégezni, hiszen a nagy gépekkel könnyen kárt okozhatnak a járda alatt és mellett futó közművekben.
-A felújítandó járda a Március 15. tér sarkától az ügyészség épületéig tart, ez mintegy 167 méter hosszú, 370 négyzetméter felületű szakasz. A város más területein használt anyagokkal dolgozunk itt is, ugyanazt a szürke és antracit követ és kerti szegélyt kapja a terület, mint a többi járda esetében –ismertette a közel nettó 7 millió forintos beruházás részleteit az ügyvezető.


Az építkezés idején forgalomkorlátozás van a Széchenyi és Gyurátz utcában

Mint megtudtuk, nemcsak megújítják, de ki is szélesítik a járdát ezen a szakaszon, így az egészen az úttestig fog tartani, biztonságos és kényelmes közlekedési lehetőséget kínálva az erre járóknak. Ezzel ugyan a keskeny zöld sáv eltűnik a járda és az úttest közül, helyette azonban egy jó minőségű gyalogosfelület épül, az evangélikus templom előtti zöldfelületet pedig rendezik: a füvesítés mellett két fát is telepítenek.

Áldozó Tamás polgármester kifejtette, az idei évben olyan járdaszakaszok felújítását tervezték még, melyek intézményeket érintenek, ezek közé tartozik a mostani munka is. Ugyanakkor ennek a beruházásnak jelképes tartalma is van: az evangélikus és református templom közötti járda megújítása egyfajta tisztelgés a reformáció 500. évfordulója előtt.