Jelenlegi hely

Az időseket köszöntötték a Teveli úti idősek otthonában

Az idősek világnapja alkalmából szervezett központi ünnepséget Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye kedd délelőtt a Teveli úti idősek otthonában. A szép számban összegyűlteket Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető köszöntötte, aki mint mondta, már hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal összejönnek azért, hogy kifejezzék hálájukat, tiszteletüket, megbecsülésüket és szeretetüket azok iránt, akik hosszú, munkában eltöltött évek után köztük töltik idős éveiket.


-Az idősek világnapját 1991-ben rendezte meg először az Egyesült Nemzetek Szervezete. Intézményünk azóta minden évben ezekben a napokban köszönti az idősek otthona lakóit. Hasonlíthatjuk az emberi életet a négy évszakhoz, de talán a legszebben egy fa szimbolizálja sorsunkat. Először még kis magonc, cseperedve csemete, majd sudár lesz a termete, tele lesz zöld levelekkel, rügyekkel, virágba borul, termést hoz, aztán lehullajtja a sárguló leveleit, majd téli álmot alszik. Önök most hol is tartanak? A levélhullajtásnál, ami ősszel történik. Ősz van a természetben és az van életutunkban is. Ilyentájt még bőven simogat minket a napsugár, ebben az időszakban van a betakarítás is. Az Önök élete is erről szólt. Nehézségek közepette felnevelték, majd útjára bocsájtották gyerekeiket. Felgyorsult világunkban fontos dolog megőrizni értékeinket, hagyományinkat. Nagyszüleink mindig így fohászkodtak: nektek legyen jobb, mert nekünk nehéz volt. Most sokkal könnyebb, de nem jobb. Miért van ez így? Ma bennünket a teljesítményeink után ítélnek meg, mennyire vagyunk sikeresek, eredményesek. Szüleink, nagyszüleink számára mindig gyermekek, unokák maradunk, és egyszerűen csak a szeretet és az összetartozás, ami fontos számukra, önzetlenül tudnak szeretni feltételek nélkül. Legyünk mi is önzetlenek másokkal szemben. Legyen motivációnk, hogy reggelente miért keljünk fel. Elsősorban a magánélet, a családi élet legyen az első, de jelenleg nincs minta, mert feledésbe merült. A mai és jövő nemzedékének feladata annak az értékrendnek a példamutatása, erősítése, mely a család összetartó erejét, szeretetét, az idősek megbecsülését, tiszteletét tartja elsődlegesnek. Példaértékűnek tartom, hogy intézményünk több mint 10 éve része egy olyan generációkat összekötő programnak, amely ezeket az értékeket képviseli. Hazánkban a társadalom öregedése, valamint a családi struktúrákban végbemenő változások egyre növekvő terheket rónak a szociális ellátórendszerre, az idősek intézményi ellátására és a házi gondozásra egyaránt. Egyre nagyobb szerepet kap az önkéntesség a szociális területen. Sok a magányos, egyedül élő idős ember. Több oldalú az igény. Vannak, akik szívesen lennének pót nagyik és segítenének családoknak, és vannak, akik rászorulnak a segítségre, vagy pár kedves szóra, beszélgetésre vágynak. Nagy változást hozhat az aktív nyugdíjasok munkavállalása, a nyugdíjas szövetkezetek megalakulásával, mely lehetővé teszi a munkavégzést számukra és remélhetőleg segít a jelenlegi munkaerőhiány csökkentésében is. Az idősek napja szép és fontos ünnep – emelte ki az intézményvezető. 
-Amikor eljött az idő, azt a stafétabotot, amelyet szüleiktől kaptak, a mi kezünkbe adták. A mi feladatunk, hogy tartsuk oda a vállunkat és a ránk nehezedő feladatokat megoldjuk. A magyar nép szülő- és gyermektisztelő nemzet. A bennünket felnevelő generációk tisztelete, megbecsülése manapság minden korábbinál fontosabb. Az idősek világnapján mondjunk köszönetet mindazoknak, akik hosszú éveken át rakták le azt az utat, amelyen ma mindannyian járunk. Az év minden napján érezzék a család, a társadalom megbecsülését. Érezzék, hogy szükség van Önökre, érezzék, hogy vannak dolgok, amit jobban tudnak, vannak dolgok, amit csak Önök tudnak – mondta Szalainé Tihanyi Andrea, majd jó egészséget, megbecsülést és tartalmas nyugdíjas éveket kívánt minden lakónak. 
A megjelenteket Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte, aki jó egészséget, boldog és szép otthonban töltött éveket kívánt minden jelenlevőnek. 

Áldozó Tamás, Szalainé Tihanyi Andrea és Kissné Marton Bernadett felköszöntötték az intézmény két legidősebb lakóját, Korcsmáros Gyulánét és Krahm Zoltánt. 
Az alkalmon Hauber Lívia részlegvezető felolvasta a Lélektől lélekig című verset, majd a pápakovácsi Hazai Vegyes Pálinkás Csoport zenés műsorát hallgathatták meg az egybegyűltek.