Jelenlegi hely

Az élet rengetegében szükségünk van a világosságra - IV. Ökumenikus Nap

Együtt Krisztusért – a Pápán működő felekezetek évről-évre ezzel a címmel szervezik meg az Ökumenikus Napot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kereszténység egységére, s hangsúlyozza mindazt, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt – emelte ki a IV. Ökumenikus Nap egyik szervezője, Steiner Czihlár Helga. A Szent István Plébánia, a Szent Anna Plébánia, a Szent Benedek Plébánia, a Református Egyházközség, az Evangélikus Egyházközség és a Sarokkő Baptista Gyülekezet szervezésében megvalósuló Ökumenikus Nap idén visszafogott keretek között zajlott.

A szervezők szándéka szerint nemcsak azért, mert a hűvös időjárás miatt a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájába szorult a program, hanem azért is, mert jövőre, a felekezetek együttes szervezésében megvalósuló ötödik Ökumenikus Napra sokkal nagyobb szabású rendezvénnyel készülnek – jegyezte meg a Katolikus Egyházközség szervezője.
Együtt imádkozni, egységben és közösségben élni – e gondolatok mentén állt össze a mai nap programja is, hiszen az Ökumenikus Napra való felkészülés, a közös szervezés és az összevont ökumenikus zenekar próbái már kiválóan megalapozták a rendezvény üzenetét. Steiner Czihlár Helga hozzátette, igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály megtalálja a számára érdekes programot.

A közös játék szellemében zajlott le öt csapat – a Türr-gimnázium, a református gyülekezet, a katolikus iskola, a baptista gyülekezet csapata, valamint a Szent Benedek kórus és az Égő Csipkebokor Közösség közös csapata – részvételével a floorball bajnokság, melyben a türrösök győzedelmeskedtek az élen.

Ugyancsak az önfeledt közösségi élmény jegyében álltak színpadra az egyes gyülekezetek zenéhez, énekléshez értő tagjai, akik együtt dicsőítették Jézust a délutáni ökumenikus koncert alkalmával. „Eljött hozzám”, „Jöjj csak, ahogy vagy”, „Teljes szívből” „Örömének” - ilyen és ehhez hasonló dalok csendültek fel az ökumenikus zene- és énekkar tolmácsolásában Isten dicsőítésére.

A IV. Ökumenikus Nap záróprogramja a közös áhítat volt. „Ti vagytok a világ világossága” - Máté evangéliuma 5. fejezetének 14. verse adta a rendezvény mottóját. A katolikus iskola aulájában tartott áhítaton Steinbach József református püspök hirdetett igét. Arról beszélt, hogy világosságra van szükségünk, s ez a világosság nem más, mint Jézus Krisztus. Az élet rengetegében szükségünk van arra, hogy Jézus Krisztus világossága bennünket is betöltsön, mert különben eltévedünk.
- Ez a világosság pedig Jézus Krisztuson keresztül ránk vetül, s mi pedig világítjuk tovább a világban. Ez a kereszténység nagy felelőssége, hogy a mai világban miként tudunk tükrök lenni. Az Isten, Jézus Krisztus világosságának a tükrei – fogalmazott a református püspök.