Jelenlegi hely

Ammónia került a légtérbe - Katasztrófavédelmi gyakorlat a Pápai Hús 1913 Kft. telephelyén

Súlyos Káresemény Elhárítási Terv (SKET) gyakorlatot tartottak szeptember 30. napján a Pápai Hús 1913 Kft. telephelyén. Az üzem a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X. 20.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik, ennél fogva kötelezett SKET készítésére és ezen tervvel kapcsolatos gyakorlat lefolytatására. 

A gyakorlat célja riasztási-, kimenekítési és kárfelszámolási tevékenység megszervezésére és végrehajtására való felkészülés.
A feltételezés szerint az üzem területén működő ammóniás hűtési rendszer a tengelytömítések meghibásodása miatt bejelzett. A meghibásodás következtében cseppfolyós ammónia került a szabadba, ezáltal veszélyeztetve a lakosságot. A légtérbe jutott ammónia koncentráció emelkedését jelző érzékelő azonnal riasztotta az üzem dolgozóit, akik védőruhában behatolnak a szivattyú-, és tartálytérbe, hogy felmérjék a káreset súlyosságát és elvégezzék a kiszakaszolást. A Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsokság beavatkozó állománya nehéz gázvédő ruhában a káreset felszámolása érdekében vízpajzsot telepített. A komplex gyakorlat során két épületegyüttes teljes kiürítési gyakorlatát is lefolytatták.
A Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a gyakorlatot megfelelőre értékelte mind a súlyos káresemény feltételezése, felderítése, mind pedig a műszaki elhárítás szempontjából.
(Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)