Jelenlegi hely

Állami támogatásból folytatódik a Nagytemplom tetőszerkezetének felújítása

Tovább folytatódhat a Nagytemplom tetőszerkezetének felújítása. A város jelképes épülete tetőszerkezetének felújítását az egyházközség és a Veszprémi Érsekség önerőből kezdte meg, azonban a források nem bizonyultak elegendőnek a teljes tetőcsere megvalósításához. Államtitkári közbenjárással sikerült újabb forrásokhoz jutni, a támogatási szerződést tegnap írták dr. Mail József apát-plébános és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. 


2009-ben kezdődött meg a felújítás első üteme, akkor a két oratórium teteje kapott rézlemez burkolatot, valamint azok tetőszerkezetét is kicserélték. Szintén az első ütem részeként közel kétszáz tonna hulladékot hordtak le a padlástérből, ezenkívül egy védőtetőt építettek, amely a freskók védelmét szolgálta a részleges tetőcsere ideje alatt. A már-már balesetveszélyesnek mondható 1200 nm-es tetőszerkezet felújítását tavaly májusban kezdték meg. Forráshiány miatt azonban csak annak felét tudták felújítani. 

Dr. Mail József elmondta, mivel a Nagytemplom a városkép szempontjából meghatározó épület, ezért a megújuló Fő téren nem állhat félig kész állapotban. Az apát-plébános – konzultálva a városvezetéssel – dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár közbenjárásával levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mail József - a kivitelező cég árajánlata alapján - a tetőszerkezet befejezéséhez, a toronysisakok renoválásához és a kőfaragványok felújításához igényelt forrásokat. Az említett beruházást mintegy 180 millió forint fedezné, ennyit azonban a kormány sem tud biztosítani az ún. egyházi épített örökség megóvására fordítható költségvetési keretből. A miniszter 60 millió forint támogatást ajánlott meg a munkálatok folytatásához. 

A döntést követően a támogatási szerződést tegnap írta alá dr. Mail József, melynek értelmében az összeg harminc napon belül megérkezik a számlára a beruházás folytatásához. A tetőszerkezet felújításának tervei természetesen már korábban elkészültek, a cserepet még az első ütemben megvásárolta az egyház. A munkálatokat hamarosan meg is kezdik, hiszen a cél az, hogy a Fő tér nyári elkészültéig már a Nagytemplom teljes tetőszerkezete megújulva fogadja a pápaiakat.

forrás: papa-ma.hu