Jelenlegi hely

Kékfestő Múzeum

Kékfestő Múzeum

A pápai Kékfestő Múzeum 1962 augusztusában nyílt meg a nagyközönség előtt, és az egykori Kluge cég műhelyét és berendezéseit mutatja be, betekintést nyújtva a kékfestő mesterség rejtelmeibe.

"Áldott leszel a városban..." - A Kluge családra emlékeztek

A pápai Kluge kékfestő műhely alapítására emlékeztek a Kékfestő Múzeum festőkertjében. A Gróf Esterházy Károly Múzeum annak kapcsán szervezte a megemlékezést, hogy 230 éve, 1786-ban említi először hivatalos irat pápai polgárként Carl Friedrich Kluge-t. Az évforduló adta az apropóját annak is, hogy a Kluge család restaurált síremlékét felállítsák a múzeum kertjében.

Egy éjszaka a múzeumokban

Több százan látogattak el Pápán a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos programsorozat részeként a város három múzeumába: a Kékfestő Múzeumba, az Esterházy-kastélyba és a Pápai Református Gyűjteményekbe.

Szellemi kulturális örökség lehet a kékfestés

A kékfestés is bekerülhet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe – derült ki azon a tanácskozáson, melyet ma délelőtt tartottak a pápai Kékfestő Múzeumban. A megbeszélést hat kékfestőmester részvételével tartották, az eseményen jelen volt Nagy L. István múzeumigazgató is, aki a Kékfestő Múzeum fenntartásában, működésében végbement változásokról és a jövő terveiről tájékoztatta a megjelenteket. 

Adventre készülődnek a Weöres-iskolások a Kékfestő Múzeumban

A pápai Weöres Sándor Általános Iskola összes tanulója egy sikeres TÁMOP pályázat keretein belül a Kékfestő Múzeumban karácsonyi játszóházi foglalkozásokon vesz részt a napokban. A múzeumban karácsonyra készülhetnek a tanulók , készítenek fakanál-és fahéjrúd-angyalt és képeslapot is, természetesen kékfestő alapon.  Reidmár Linda néprajzos kérdésünkre elmondta, a játszóházon kívül a diákok a múzeumot is megtekintik. 

Girbe-gurba kékfestő tábor

Idén is megszervezte a pápai Kékfestő Múzeum a Girbe-gurba tábort, melyen húsz, 6 és 14 év közötti fiatal vett részt. A tábort idén két turnusban, július 1. és 5. között, valamint augusztus 12. és 16. között bonyolítják le a Kékfestő Múzeumban és annak festői kertjében. 

Szőnyegbirodalom a Kékfestő Múzeumban

Egy újabb különleges kiállításnak adhat otthont a Kékfestő Múzeum. A pápai születésű Dénes Sándor szüleinek emlékére rendezett kiállítást Kultúrák között - Arizonától Tibetig címmel.  A tárlat megnyitón Nagy L. István múzeumigazgató köszöntője után Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöke szólt a szép számban megjelentekhez, s mutatta be a gyűjtőt.

Kastélyból a Kékfestőbe - költözik a múzeum

A héten megkezdte a régi helyéről való kiköltözést a Gróf Esterházy Károly Múzeum. A 2013. január elsejétől önkormányzati fenntartásban működő intézmény irodáinak átmenetileg a Kékfestő Múzeum épülete – az egyik emeleti lakás - ad otthont, az önkormányzat itt tudott helyet biztosítani a munkatársak számára. A költözés oka nem más, mint a kastély felújításának folytatása.

Szemnek szép kelmék: a nemez - Kiállítás a Kékfestő Múzeumban

Sapka, sál, fülbevaló, cipő és ruha… mindezek szemnek, léleknek és testnek szép kelméből, vagyis nemezből. Több mint 40 alkotó nemezmunkáiból nyílt kiállítás a Kékfestő Múzeumban.  A nemezelés ősibb művészet, mint a fonás vagy a szövés. Akkor alakulhatott ki, mikor az állatbőrt és a szőrt ruhák készítésére kezdték használni. Két kontinensen gyakorolták a nemezelést, Ázsiában és Európában. Afrikában soha nem ismerték a nemezelést, még Egyiptomban sem, ahol tenyésztettek juhot. A legrégibb nemezre utaló feljegyzések a kínai, görög és latin nyelvű irodalomban találhatóak. 

Kiállítással állít emléket kerek évfordulójának a Kékfestő Múzeum

A Kékfestő Múzeum 50 éve címmel nyílt kiállítás a legújabb kori fennállásának fél évszázados jubileumát ünneplő intézményben. A műhelyt a neves Kluge-család működtette egészen 1956-ig, ezt követően az épületet és eredeti berendezését műemlékké nyilvánították, majd 1962-ben az ország első textilmúzeumaként nyitotta meg újra kapuit. 2011-től Pápa Város Önkormányzata kezeli a múzeumot.

Feliratkozás Kékfestő Múzeum csatornájára