Jelenlegi hely

Koronavírussal kapcsolatos aktuális tájékoztatás

Kékfestő Múzeum

Kékfestő Múzeum

A pápai Kékfestő Múzeum 1962 augusztusában nyílt meg a nagyközönség előtt, és az egykori Kluge cég műhelyét és berendezéseit mutatja be, betekintést nyújtva a kékfestő mesterség rejtelmeibe.

Egy különleges éjszaka a múzeumokban

Országszerte több mint kétezer programmal várták az érdeklődőket Múzeumok éjszakáján, rendezvényből Pápán sem volt hiány. A Kékfestő Múzeum, az Esterházy-kastély és a Pápai Református Gyűjtemények rendszeresen szervez programokat ezen a napon, de ezúttal a Zsinagóga és az öreghegyi kilátó is csatlakozott a helyszínekhez.

"Áldott leszel a városban..." - A Kluge családra emlékeztek

A pápai Kluge kékfestő műhely alapítására emlékeztek a Kékfestő Múzeum festőkertjében. A Gróf Esterházy Károly Múzeum annak kapcsán szervezte a megemlékezést, hogy 230 éve, 1786-ban említi először hivatalos irat pápai polgárként Carl Friedrich Kluge-t. Az évforduló adta az apropóját annak is, hogy a Kluge család restaurált síremlékét felállítsák a múzeum kertjében.

Programok kavalkádja a Kékfestő Múzeumban

Sajtótájékoztatón mutatta be ma délután Áldozó Tamás polgármester és dr. Nagy L. István múzeumigazgató a Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum 2016.évi múzeumi kalendáriumát. A polgármester gratulált a kiadványhoz, s ahhoz, hogy programok bőséges kínálatát ajánlják közönségnek.

A kékfestőket ünnepelték

A magyarországi kékfestés hagyománya a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe szeptember végén vétetett fel. Ennek a fontos dátumnak apropóján szervezett ma délelőtt ünnepséget a pápai múzeum, ahol elsőként Áldozó Tamás polgármester gratulált az intézménynek.

Párnakiállítás és szakmai találkozó a Kékfestő Múzeumban

A Kékfestő Múzeum az idei Múzeumok Éjszakájára a színi előadáson és az udvaron megtartott koncerten kívül két különlegességgel is készült a hagyományos programokon túl: kékfestő mesterek találkozóját szervezték meg, illetve az „Álmaim párnája” című párnavarró versenyre beérkezett 160  alkotást felvonultató kiállítást is megnyitották a múzeum szárítópadlásán.

Egy éjszaka a múzeumokban

Több százan látogattak el Pápán a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos programsorozat részeként a város három múzeumába: a Kékfestő Múzeumba, az Esterházy-kastélyba és a Pápai Református Gyűjteményekbe.

Nyári programkavalkád a Kékfestő Múzeumban

Soha nem látott gazdagságú programot kínál a Kékfestő Múzeum a nyár kezdetén, amelyek között lesznek már megszokottak, megújítottak és teljesen újak. Az intézmény vezetője, illetve munkatársai tartottak sajtótájékoztatót a közeljövőben megrendezésre kerülő programokról.

Családi nap a Kékfestő Múzeumban

A Kékfestő Múzeum két családi napot tervezett megvalósítani ebben az esztendőben, egyet tavasszal, egyet pedig ősszel. A pünkösdi után a mai napon délután és este várják az érdeklődőket, a programban kézműves játszóház és két ősbemutató szerepel.

 

Idén is indult kékfestő tábor

A Kékfestő Múzeum az előző évek sikerein felbuzdulva idén is meghirdette három turnusban a kékfestő tábort 7 és 14 éves gyerekeknek. Az első csoport hétfőn indult, melyen 14 ügyes kezű kisgyermek vesz részt. Vonnák Andrea, a tábor vezetője érdeklődésünkre elmondta, ebben az évben is sokan érdeklődtek a tábor iránt, aminek nagyon örülnek. Idén az újrahasznosítás jegyében zajlik a nagy sikerű tábor.

Oldalak

Feliratkozás Kékfestő Múzeum csatornájára